Web Analytics Made Easy - Statcounter

والاپژوه گفت: در واقع آن چیزی که واقعا بر رشد سرانه مطالعه کتاب موثر است، ایجاد فرهنگ کتابخوانی از دوران کودکی است، والدین باید بدانند همان گونه که کودکشان به غذای جسم نیاز دارد به غذای روح نیز نیازمند است.

خبرگزاری شبستان - مشهد - مرضیه وحدت/ یکی از مواردی که همواره تیتر یک رسانه ها بوده و هست کاهش سرانه مطالعه کتاب و رغبت کم مردم به مطالعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خوشبختانه چند سالی است در مشهد فضاهایی چون کافه کتاب، شهر کتاب و پردیس ایجاد شده است و با برنامه هایی چون نشست جشن امضا، جلسات نقد و بررسی کتاب با حضور نویسنده و .. افراد علاقه مند به حوزه کتاب خوانی را در این مکان ها گرد آورده است و می توان گفت نقش موثری در ترویج فرهنگ کتابخوانی داشته اند، به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی گفتگویی با «ابراهیم والا پژوه« مدیر شهر کتاب به شرح ذیل داشته ایم.

 

چه کارهایی برای گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی باید انجام شود؟

برای گسترش فرهنگ کتابخوانی و مطالعه باید زیر ساخت های لازم برای آن فراهم شود، باید فضاها و مکان هایی داشته باشیم تا فرهنگ کتابخوانی را گسترش دهیم، وقتی در شهر کتابفروشی بزرگ و جامعی نداشته باشیم و مجموعه های فرهتگی ما به روز نباشند نمی توانیم انتظار داشته باشیم مردم کتابخوان شوند.

 

وقتی این بستر وجود داشته باشد و فضاهایی برای مطالعه و فروش کتاب ایجاد شود عده ای که اهل کتاب هستند به این مکان ها مراجعه می کنند. بسیاری به ما گفتند که دایر کردن شهر کتاب در مشهد اشتباه است چراکه مردم مشهد کتاب نمی خوانند اما وقتی ما این مکان را دایر کردیم با استقبال زیادی مواجه شدیم، به نظر من 7 تا 10 مکان به بزرگی شهر کتاب در مشهد نیاز دارد تا تمام شهر را پوشش دهد.

 

یکی دیگر از راهها برای گسترش فرهنگ مطالعه ایجاد انگیزه برای مخاطبین و اهل کتاب است که از جمله آن برگزاری مسابقات کتابخوانی، جلسات نقد و بررسی و جلسات جشن امضا و برگزاری جلسات با حضور نویسندگان است، همچنین بحث پیشنهادهای تخفیفی و تشویقی است که می تواند به افزایش سرانه مطالعه کتاب کمک کند.

 

به نظرشما پدر و مادر چقدر در ایجاد علاقه مندی کودک به کتاب و کتابخوانی نقش دارند؟

در واقع آن چیزی که واقعا بر رشد سرانه مطالعه کتاب موثر است، ایجاد فرهنگ کتابخوانی از دوران کودکی برای بچه ها است، باید فرهنگ مطالعه را از مدرسه و خانه به بچه ها منتقل کنیم والدین باید بدانند همان گونه که کودکشان به غذای جسم نیاز دارد به همان اندازه نیازمند غذای روح است، وقتی مادر و پدر خود در خانه کتاب بخوانند کودکشان با دیدن این صحنه به خواندن کتاب ترغیب می شود و اینکه معلمی در کلاس غیر از کتب درسی یک کتاب را به دانش آموزان معرفی کند و آن ها را تشویق به خواندن آن کتاب کند در این جهت گام برداشته است.

 

متاسفانه وقتی نه مادر و پدر و نه معلم کتاب خوان نیستند در نهایت هیچ علاقه و میلی در فرزندان به سمت مطالعه آزاد به وجود نمی آید این سلسله مراتب همچنان ادامه پیدا می کند و فرزندان وی هم به کتاب علاقه ای نخواهند داشت لذا اگر می خواهیم جامعه ای کتابخوان داشته باشیم باید از دوران کودکی شروع کنیم.

 

خاطره ای برایتان تعریف می کنم که بسیار برایم جالب است، خانمی همیشه به فروشگاه شهر کتاب مراجعه می کرد مدتی از او خبری نبود تا اینکه با یک نوزاد به فروشگاه ما مراجعه کرد و گفت در این مدتی که به فروشگاه نیامده به دلیل بارداری بوده است و اکنون نیز این فروشگاه اولین مکانی است که فرزند خود را آورده است تا با کتاب آشنا شود و اکنون نیز با گذشت دو سال همواره با فرزند خود به فروشگاه مراجعه می کند.

 

قطعا فرزند این خانم بسیار متفاوت با بچه هایی که در این فضا نبوده اند خواهد بود و در مقابل مشکلات در آینده مقاوم خواهد بود اما کودکی که در این فضا نبوده است وقتی با مشکلات مواجه شود دچار اسیب می شود و آن پدر و مادر هزینه های مالی و غیر مالی را که می توانستند بابت کتاب خواندن خود و فرزند خود در سالهای گذشته بدهند باید چند برابر آن را برای حل مشکلات فرزند خود نمایند.

 

فضاهایی چون کافه کتاب، شهر کتاب و پردیس چه تاثیری در فرهنگ کتابخوانی دارد؟

کافه کتاب، شهر کتاب و پردیس اگر چه هر کدام راهی برای جذب مخاطب دارند اما هدف و مسیر همه یکی است حال یکی با هدف عام تر و دیگری با هدف خاص تر و این که هر مجموعه خلاء های مجموعه های دیگری را پر می کند و متنوع و متکثر باشند اکثریت مردم را جذب می کند، در واقع همه این مجموعه ها کمک به تقویت فرهنگ کتابخوانی و بالابردن فرهنگ مردم می کنند. در واقع فرهنگی که در رفتار و منش مردم ایجاد می شود از مطالعه و کسب تجربیات دیگران است.

 

از اواخر سال 94 که شهر کتاب راه اندازی شد و به فاصله چند ماه پردیس کتاب، خدمت و حرکت بزرگی در زمینه کتابخوانی و فرهنگ مردم مشهد اتفاق افتاد و باعث شد تا خراسان رضوی در این دو سال اخیر در صدر پرفروش‌ترین استان‌ها بر پایه «تعداد کتاب» نایل شود. متاسفانه چون فضا و بستر مناسب و کافی در مشهد وجود نداشته و ندارد فرهنگ کتابخوانی نتوانسته جایگاه واقعی خود را پیدا کند.

 

چطور با استفاده از فضای مجازی فرهنگ مطالعه و کتابخوانی را گسترش دهیم؟

علی رغمی که کتاب های پی دی اف در فضای مجازی وجود دارد اما آن حسی که با کتاب به دست گرفتن به انسان منتقل می شود در مطالعه به صورت مجازی وجود ندارد- البته کتابهایی که اورجینال و اصل هستند فایل پی دی اف آن وجود ندارد- اما باز هم کسانی که اهل مطالعه هستند ترجیح می دهند کتاب را داشته باشند.

 

در واقع از طریق فضای مجازی می توان مردم را به کتاب خواندن ترغیب کنیم و از این بستر برای معرفی و حرکت های فرهنگی استفاده کنیم و از این چالش در جهت ترویج کتابخوانی  بهره ببریم.

 

مراجعان شما در شهر کتاب بیشتر چه کتابهایی می خرند و علت علاقه آن ها به این نوع کتاب ها چیست؟

بیشتر فروش ما در حوزه ادبیات و رمان و بعد ادبیات آمریکا و اروپا و روسیه و از حوزه ادبیات که بگذریم حوزه روانشناسی و بعد مدیریت، فلسفه و منطق.

 

چرا مردم در حوزه دینی و مذهبی کمتر به خرید کتاب علاقه دارند؟

در شهر کتاب، کتاب های مذهبی نیز فروش دارد به ویژه در زمینه دفاع مقدس که مخاطب خاص خود را دارد اما به آن شدت و میزانی که در بقیه حوزه ها فروش دارد در این حوزه نیست و علت آن اولا میل و سلیقه شخصی است چرا که باید این میل در شخص ایجاد شده باشد که به خرید کتاب دینی و مذهبی روی بیاورد.

 

به نظر من دلیل گرایش کم مردم به خرید این نوع کتاب ها نیازمند آسیب شناسی اجتماعی است، باید نویسنده جذابیتی در نوشتن این گونه کتابها ایجاد کند تا مشتری خود را پیدا کند، نویسنده باید سلیقه مخاطب روز را در نظر بگیرد متاسفانه در کتابهای دینی و مذهبی سلیقه مخاطب در نظر گرفته نمی شود و کتاب ها سفارشی هستند.

 

ما می بینیم فلان مجموعه تعداد زیادی کتاب دینی و مذهبی که سفارشی است و به سلیقه خودشان است را چاپ کرده است اما تعداد کمی از ابن کتابها به دست مخاطب رسیده است و به فروش رسیده است لذا ما افراط و تفریط در سطح اجتماع در خصوص این کتاب ها می بینیم که موجب می شود پول زیادی از بیت المال هدر رود.

 

نظر شما در مورد نمایشگاه بین المللی کتاب که در تهران و مشهد برگزار می شود چیست؟

با برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران موافقم سالی یک بار برگزار می شود و تمام ناشران در این نمایشگاه حضور دارند تا کارهای خود را عرضه کنند اما با برگزاری نمایشگاه کتاب در مشهد کاملا مخالفم، چون برگزاری این نمایشگاه اسراف پول های بیت المال است وقتی نمایشگاه در مشهد برگزار می شود فقط اختصاص به مشهد دارد و افراد در شهرهای دیگر استان نمی توانند از آن استفاده کنند و اگر بخواهند به نمایشگاه مشهد بیایند ترجیح میدهند به نمایشگاه تهران بروند لذا اگر همین بودجه ای که برای برگزاری نمایشگاه در مشهد صرف می شود با بودجه ای کمتر به موسسه خانه کتاب اختصاص داده شود تا در مشهد و شهرهای دیگر استان فر.وشگاهها با تخفیف کتاب خود را عرضه کنند از کتاب فروشی ها حمایت کردند.

 

 همان طور که میدانید در مباحث اقتصادی کتاب فروشی ها جزو مشاغل آسیب پذیر هستند چون در سبد اقتصادی مردم کمتر جای گرفته اند وقتی نمایشگاهی برگزار می شود و تخفیفات در آن ارائه می شود مردم به اندازه یک سال خود کتاب از نمایشگاه می خرند و دیگر در طول سال به کتابفروشی مراجعه نمی کنند که موجب ضرر زیاد به فروشگاههای کتاب می شود.

 

اگر بودجه ای که برای برگزاری نمایشگاه در مشهد در نظر گرفته شده را در قالب تخفیفات به موسسه خانه کتاب داده شود و این در تمام کتابفروشی های سطح استان اعمال شود علاوه بر صرف بودجه کمتر، تمام مردم استان از تخفیف کتاب بهره مند می شوند.  

پایان پیام/648

منبع: شبستان

کلیدواژه: شهر کتاب مشهد هفته کتاب و کتابخوانی فرهنگ کتابخوانی سرانه مطالعه کتاب برگزاری نمایشگاه فرهنگ کتابخوانی دوران کودکی برگزار می شود فرهنگ مطالعه دینی و مذهبی داشته باشیم فرزند خود شهر کتاب کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۰۴۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محمدعلی علومی، نویسنده و پژوهشگر درگذشت

 نویسنده و طنزپرداز معاصر ایرانی در روز یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ در شهر بم درگذشت. 

علومی در سال ۱۳۴۰ در شهر بم به دنیا آمد. کار مطبوعاتی را از اوایل دهه هفتاد در مجله ادبستان به عنوان مسئول بررسی مقاله‌ها آغاز کرد و در همان زمان مشغول گردآوری مطالب مربوط به فرهنگ مردم شد.

وی شاگرد استاد انجوی شیرازی است. علومی قصه‌ها و آداب و رسوم و فرهنگ مردم را در «ادبستان»، فصلنامه کرمان و ماهنامه سوره به چاپ می‌رساند. گذشته از آن چند مقاله در معرفی شاهنامه و یا نقد کتاب‌های داستانی نظیر «جزیره سرگردانی» و «طبل آتش» و «ساربان سرگردان» در مطبوعات منتشر کرد.

وی در ادامه کار مطبوعات برای مجله مهر، قصه‌های طنز نوشت و همزمان صفحه آموزش داستان برای جوانان را به راه انداخت. تاکنون هفت مجموعه داستان کوتاه و رمان‌های ذیل از او منتشر شده است: «هفت حکایت»، «شاهنشاه در کوچه دلگشا»، «اندوهگرد»، «من نوکر صدامم»، «امید بر دمیدن». رمان «آذرستان» این نویسنده اخیراً در ۵۳۹ صفحه توسط موسسه انتشارات تکا (توسعه کتاب ایران) به همت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روانه بازار شده است. 

محمدعلی علومی رمان‌های معروف سوگ مغان، آذرستان، ظلمات، اندوهگرد، پریباد، داستان‌های غریب مردمان عادی، هزار و یک شب نو، خانه کوچک و عطای پهلوان را در پرونده کاری خود دارد.

علومی فارغ‌التحصیل رشته علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. او به طور خودآموز، اصول داستان‌نویسی را از کتاب‌های آموزشی معدود آن دوران فرا گرفت و در واقع اولین آموزگارانش مردم عادی کوچه و بازار، روستایی‌ها و عشایر بودند.

در سال ۷۰، با گردآوری قسمتی از فرهنگ مردم استان کرمان در ماهنامه ادبی-فرهنگی ادبستان مشغول به کار شد، و در عین حال چندین سال بخش آموزش داستان‌نویسی در مجله جوانان را بر عهده داشت. در همان سال‌ها شاگرد سید ابوالقاسم انجوی شیرازی (مشهور به پدر فرهنگ مردم) بود و آخرین مصاحبه مطبوعاتی با او مندرج در ادبستان را انجام داد.

علومی که با لهجه شیرین بمی صحبت می‌کند مدت‌ها در تهران با دوست و همشهری هنرمندش ایرج بسطامی (خواننده‌ی اهل بم) همخانه بود. داستان کوتاه «بمانی» نیز اثر اوست که در آخرین شماره ماهنامه «فرجاد» در اواخر دهه ۶۰ یا اوائل ۷۰ چاپ شد.

رمان "آذرستان" وی در سال ۷۷ کتاب برگزیده‌ی سال از سوی وزارت ارشاد وقت و رمان طنز "شاهنشاه در کوچه دلگشا" برنده‌ی سی سال رمان طنز ایران شد، همچنین در آن مراسم استادان نجف دریا بندری در ترجمه طنز، پرویز شاپور در کاریکلماتور، مهدی اخوان ثالث در شعر طنز و کیومرث صابری در طنز مطبوعاتی به عنوان برگزیده انتخاب شدند.

علومی تا کنون در چندین دوره جشنواره‌های سراسری طنز، در بخش داستان داور بوده و در اولین جشنواره سراسری داستان بیهقی نیز داور بوده است.

همچنین دبیر جشنواره سراسری طنز و کاریکاتور بم در سال ۸۴ بود، که بعد از آن تا کنون تعطیل شده است. در زمینه‌ی پژوهش‌های مربوط به طنز، علومی بنا به توصیه استاد عمران صلاحی تا کنون این آثار را منتشر کرده است: ۱- طنز در آمریکا (جلد اول) با داستان‌هایی از طنزنویسان مشهور آمریکا مانند مارک تواین، ویلیام سارویان، جیمز تربر، ارسکین کالدول به همراه نقد و بررسی آنها. ۲- طنز در مثنوی مولانا جلال‌الدین ۳- انواع طنز در گلستان سعدی ۴- طنز وشیوه‌های داستانی در بوستان ۵- طنز در دوره‌ی پهلوی با نقد و بررسی آثار طنزنویسان آن زمان ۶- طنز ایران از مشروطه به بعد (جلد اول) ۷-بررسی انواع طنز در خارستان اثر حکیم قاسمی کرمانی

رمان‌های طنز علومی عبارت‌اند از: شاهنشاه در کوچه دلگشا، من نوکر صدامم، وقایع نگاری بن لادن، جناب آقای دیو

همچنین در زمینه‌ی ادبیات کودک و نوجوان کتاب گذر از کوه کبود را منتشر کرده است. در تحلیل قصه‌های ایرانی می‌توان به کتاب اساطیر افسون وش او اشاره کرد.

کتاب‌های برگزیده محمدعلی علومی:

شاهنشاه در کوچه دلگشا
آذرستان
من نوکر صدامم
وقایع نگاری بن لادن
جناب آقای دیو
طنز درباره پهلوی
داستان‌های کوتاه طنز

منبع: شهرآرا نیوز

tags # اخبار فرهنگی سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • موفقیت‌ها در دل تحریم به دست آمده است
  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • حمامی که کافه کتاب شد
  • نمایشگاه کتاب تهران متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است
  • باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد
  • محمدعلی علومی، نویسنده و پژوهشگر درگذشت
  • محققان عنوان می کنند؛ نقش موثر رژیم غذایی گیاهی برای سیگاری ها
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • رقابت شهرهای استان کرمان برای عنوان پایتخت کتاب ایران
  • دولتی یا خصوصی بودن ناشران ملاک واگذاری غرفه در نمایشگاه کتاب نیست + فیلم